· 

Waar is sporten goed voor?

Sporten is gezond, maar waarom is sporten zo gezond? Je wordt er fit van. Sommige sporten om af te kunnen vallen, een betere conditie te krijgen, maar er zijn nog veel meer redenen om te gaan sporten.

Hieronder benoem ik 9 redenen om te gaan sporten.

 

Je voelt je sterker en fitter

Wie vaak sport zit lekkerder in zijn vel. Door te sporten word je gezonder, krijg je meer kracht, meer longcapaciteit, meer conditie en meer energie. Je staat steviger in het leven en voelt je sterk en fit.

 

Het kan heel goed zijn dat je je alles behalve fit voelt als je net begint met sporten. Wanneer je lichaam echter gewend begint te raken aan je sportschema ga je merken dat de beweging je ontzettend goed doet!

 

Het houdt je lichaam soepel 

Nu we allemaal veel meer thuiswerken, zitten we ook veel meer. Niet meer het wandelingetje naar de koffieautomaat of naar je collega die aan de andere kant van het gebouw werkt. Zitten is slechter voor ons lichaam dan we denken. Te veel zitten is niet op te lossen door te gaan sporten, maar het helpt wel mee je lichaam soepeler te houden. Het zorgt voor meer flexibiliteit en je lichaam wordt sterker. 

 

Tijdens het sporten gebruik je je lijf op een andere manier en voorkom je dus allerlei problemen met je gewrichten en je spieren.

 

Sporten verlaagt je hartslagfrequentie

Het hart is een spier. Door aërobische training wordt die spier sterker gemaakt, waardoor je hart efficiënter gaat pompen door meer bloed per slag te verplaatsen.

Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, wordt er meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht.

 

Voert stresshormonen af

Ervaar jij stress? Ga dan vooral sporten. Tijdens het sporten worden stresshormonen namelijk afgevoerd. Je voelt je meer ontspannen en lichter na een uurtje flink sporten.
Sterker nog, na ongeveer een halfuur sporten komt er in je lichaam een stofje vrij waardoor je je gelukkig gaat voelen. Een gevoel wat je juist in stressvolle periodes goed kunt gebruiken.

 

Gelukshormoon

Duik jij ’s avonds liever op de bank en is de zin in sporten ver te vinden? Wanneer je dan toch je spullen bij elkaar pakt om een work-out te gaan doen, kom je vaak een stuk blijer thuis. Je bent voldaan en trots op je doorzettingsvermogen. 

Dit blije gevoel komt ook omdat tijdens het sporten hormonen & neurotransmitters vrij komen in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

 

Los van het dagelijkse leven

Sporten is lichamelijk heel gezond, maar ook geestelijk heeft dit veel voordelen.

Je kunt echt even loskomen van het dagelijks leven. Wanneer je ervoor kiest om samen te gaan sporten merk je al snel dat het een sociale beleving wordt. Je combineert dan je sociale leven met werken aan je gezondheid en dat is heel slim! 

Het is heerlijk om te sporten in de natuur, je geniet van de buitenlucht en werkt aan de vitamine D opnamen. Soms kan het ook heel fijn zijn om je even helemaal te kunnen afsluiten met muziek of een leuke podcast.

 

Slaapt lekkerder

Je slaapt beter wanneer je overdag goed hebt bewogen. Wanneer je een kantoorbaan hebt en de hele dag mentaal ben uitgedaagd kun je je flink moe voelen. Maar je lichaam is nog niet moe. Dit kan ervoor zorgen dat je niet goed in slaap valt. Wanneer je je lijf moe maakt door te sporten, zal je ervaren dat je sneller en dieper slaapt en dus een betere nachtrust ervaart.

 

Stofwisseling

Wanneer je sport bouw je spierweefsel op. Spierweefstel heeft meer calorieën nodig dan vetweefsel. Je moet dus op een dag meer eten om je lichaam gezond te houden. Je stofwisseling gaat omhoog. Je blijft makkelijker op gewicht.

 

Meer eten

Wanneer je sport verbrand je calorieën, als je niet wilt afvallen moet je meer eten om op gewicht te blijven. Je verbrandt zo 500 calorieën met een uurtje hardlopen (dit verschil per persoon). Ideaal om een gezond gewicht te bereiken, maar ook om ruimte te creëren voor een feestmaal bijvoorbeeld.

 

 

Zelf ben ik begonnen met sporten omdat ik wilde afvallen. Maar als snel ervaarde ik de andere voordelen van sporten. Ik viel inderdaad af, maar kreeg ook meer energie, ik sliep lekkerder en kreeg een mobieler lichaam.

Inmiddels is mijn stofwisseling flink verhoogd en mag ik meer eten (ik hou er van!), voel ik mij fit en soepel, mijn hartslagfrequentie is verlaagd en ervaar ik regelmatig het fijne gelukshormoon wat vrijkomt. Ook heb ik een sociale kring opgebouwd op de sportschool. Zo leuk om met mensen te sporten die dezelfde passie hebben. Alleen maar win-win situaties dus. Ik zou niet meer zonder kunnen…

 

Hopelijk heeft dit wat in jou losgemaakt. Wat zijn jou redenen om te gaan sporten?

Laat het mij weten. Ik klets graag met jou verder en help je mee een stapje verder te komen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl