· 

Soja

Soja

 

Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten gemaakt. Soja is rijk aan eiwitonverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.

Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf. Peulvruchten, waaronder de sojaboon, verlagen je LDL-cholesterol (slechte cholesterol), wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. 

Er bestaan veel verschillende producten die gemaakt zijn van de sojaboon.
Tempe, sojadrink, sojayoghurt, vleesvervangers, tofu, sojasaus en sojaolie zijn de meest voorkomende producten. Maar er zijn nog veel meer producten te vinden waar soja in wordt verwerkt.

Soja heeft het grote voordeel dat het heel veel eiwitten bevat. Aangezien er steeds meer vegetariërs en veganisten zijn/komen, worden deze producten steeds meer verkocht. 

Er staan ook veel artikelen op het internet die aangeven dat soja negatieve effecten hebben, zoals: kanker en vrouwelijke hormonen bij mannen. Het zou de hormoonbalans verstoren. Er wordt aangegeven dat soja beter vermeden kan worden.

Zelf heb ik de website van proveg.com gelezen en geven het volgende aan:

Op voeding en kanker info is het laatste nieuws te vinden wat betreft de invloed van soja op kanker. Zij geven aan dat dagelijks 2-3 sojaproducten zonder risico gegeten kunnen worden. Het gebruik van sojasupplementen raden zij af. Uit studies in Aziatische bevolkingsgroepen blijkt verder dat een matige consumptie van sojaproducten het risico op prostaatkanker verlaagt. In westerse populaties is dit echter niet wetenschappelijk aangetoond.

Ik maak de keuze om wel sojaproducten te eten/ drinken, maar ik gebruik het niet te veel. Het voedingscentrum die wij in Nederland volgen, daar staan de sojaproducten ook gewoon in. Zolang we niet de hele dag door alleen maar sojaproducten gaan eten, kan dit naar mijn idee geen kwaad.

Maar gelukkig kan iedereen zijn eigen keuzes maken. Doe vooral wat voor jezelf goed voelt en voor jou werkt.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl