Pindakaas is een veel gegeten broodbeleg. You love it, or hate it. Een plakkerige substantie die niet iedereen als prettig ervaart. Zelf ben ik groot fan van pindakaas. In combinatie met hagelslag of met banaan is mijn favoriet, maar met sambal vind ik het ook erg lekker! Je kan nog veel meer met pindakaas, het is lekker op een cracker/ rijstwafel of door je havermoutpap, maar ook door een smoothie is het heerlijk.
Waarom is pindakaas nou zo gezond?
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten/ goede vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper.
Klinkt goed toch? Maar er zijn mega veel soorten pindakaas te koop. In allerlei varianten. De naturel versie is het gezondst, in de pindakaas met smaakjes eraan toegevoegd (zoals m&m smaak, karamel zeezout) zit vaak veel toegevoegd suiker.
Ik heb weer heel wat soorten pindakaas naast elkaar gelegd. Ik heb overal de naturel versie van genomen.
|
AH eigen merk |
Calve |
100% pindakaas AH |
Light Calve |
Fairtrade |
Smaakt |
Mister kitchen |
Whole Earth |
Energie* |
645 kcal |
664 kcal |
615 kcal |
533 kcal |
627 kcal |
590 kcal |
576,5 kcal |
645 kcal |
Vet* |
55 g |
58 g |
48 g |
41 g |
53 g |
49 g |
47,1 g |
54,5 g |
Verzadigd vet* |
9,5 g |
8,5 g |
6,5 g |
6,3 g |
7,5 g |
6,2 g |
12,3 g |
7,2 g |
Koolhydraten* |
14 g |
11 g |
14 g |
17 g |
14 g |
7,6 g |
12,6 g |
9,2 g |
Suiker* |
9 g |
6,4 g |
7,5 g |
5,8 g |
9,4 g |
4,7 g |
5 g |
4,2 g |
Vezels* |
6,5 g |
6,6 g |
7,5 g |
g |
g |
8,4 g |
10,6 g |
6,5 g |
Eiwitten* |
20 g |
21 g |
28 g |
18 g |
23 g |
26 g |
25,5 g |
26,3 g |
Zout* |
0,7 g |
0,55 g |
0,03 g |
0,55 g |
0,6 g |
0,72 g |
0,5 g |
1 g |
Prijs |
€ 2,99 |
€ 2,99 |
€ 3,29 |
€ 3,39 |
€ 2,99 |
€ 2,65 |
€ 2,99 |
€ 2,99 |
Hoeveelheid per bakje |
600 g |
350 g |
600 g |
350 g |
330 g |
350 g |
300 g |
340 g |
*per 100 gram

Ingrediënten:
76% pinda,
zonnebloemolie,
dextrose,
gehard palmvet,
zout.

Ingrediënten:
pinda.

Ingrediënten:
PINDA 85%,
plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm),
zout

Ingrediënten:
PINDA 77%,
voedingsvezel,
plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm),
zout

Ingrediënten:
PINDA'S (81%),
zonnebloemolie,
dextrose,
gehard palmvet,
zout.

Ingrediënten:
PINDA'S* 99,3%,
zeezout.

Ingrediënten:
PINDA 93%,
plantaardige olie (PINDA, volledig geharde raapzaad),
zout.

Ingrediënten:
geroosterde PINDA's (97%),
duurzame palmolie,
zeezout.
Als ik wil kijken of een product gezond is let ik op de volgende dingen:
Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.
Verzadigd vet:
Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)
Suiker:
Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)
Zout:
Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)
Mijn conclusie:
Wat mij meteen opvalt is de verschillen in het percentage pinda's. Die verschillen nogal! Je ziet dat hoe hoger het percentage is, hoe puurder de pindakaas is. In sommige varianten wordt olie toegevoegd. Soms zoveel, dat het product zelf nog maar 76% pinda's bevat, dat is bijna een kwart wat dus opgevuld wordt met andere ingrediënten, zo zonde!
Er is maar één pindakaas die geen toegevoegd zout heeft (100% pindakaas). Nu is het niet heel erg om wat zout te eten, maar je kunt dit wel goed meenemen in de keuzes die je maakt, want de hoeveelheden verschillen wel.
Er zijn er 2 die toegevoegd suiker bevatten (Fairtrade en AH eigen merk pindakaas). Dextrose is een ander woord voor suiker. Er zitten verder geen gekke dingen in aan e-nummers.
Zelf zou ik kiezen voor de meest pure pindakaas. Des te minder toevoegingen, des te beter.
De 100% pindakaas is dan de beste keuze.
Hij bevat geen toegevoegd zout en suiker. Hij valt qua calorieën, koolhydraten en vetten mooi in de middenmoot.
Smaakt is ook een prima keuze. Deze heeft alleen wat toegevoegd zout, maar niet schrikbarend veel.
Welke keuze maken jullie? En verandert dit artikel jullie keuze? Ik ben erg benieuwd...
Reactie schrijven
Annemieke (maandag, 27 juli 2020 17:27)
Hé! Wat handig dit! �� En interessant �
Ik ga de 100% eens uitproberen of ik hem lekker vind. En de smaakt, waar is die te koop?
RUben van Dekken (donderdag, 13 januari 2022 12:50)
Ik vind pindakaas ook heel lekker. Het nadeel is dat het lijkt op oorssmeer en daarom stop ik het altijd in mijn oren maar dan hoor ik niks meer. Al met al vind ik het lekker, vooral als je een nieuwe pot hebt en hij helemaal glad is. Het is ook grappig als je het aan de hond voert omdat je dan een klak klak geluid hoort en hij er lang mee bezig is. Drie van mijn vier honden zijn erin gestikt.