· 

Review pastasaus

Pastasaus

 

Pasta gerechten, ik kan het elke dag wel eten! Je hebt zo ontzettend veel verschillende soorten. Er zijn verschillende pasta soorten, verschillende pasta sauzen en de lekkerste combinaties. Pasta pesto, pasta bolognese, pasta carbonara, spaghetti, macaroni, een pasta salade en ga zo maar even door.

 

Vandaag duik ik in de verschillen tussen de pastasauzen in pot. Zelf gebruik ik deze niet/ tot nauwelijks. Een pastasaus zelf maken is echt zo gemakkelijk en snel als je tomaten in blik en kruiden in huis haalt, dat ik het niet nodig vind om deze potten te gebruiken. Er zit toch altijd iets in toegevoegd qua suiker/zout en dat heb ik liever zelf in de hand. (Later deze week kom ik met een recept van een heerlijke pastasaus die super gemakkelijk en lekker is.) Maar ik weet dat veel mensen de potten pastasaus gebruiken, dus daarom een review erover.

Zo kan je zelf kiezen welke beslissing je hierin neemt en het geeft je wat inzicht.

 

Ik weet dat pasta ook nog wel eens gemaakt wordt met een zakje wat je met water moet aanmaken. Deze zakjes raad ik echt af! Ze zitten vol met vooral heel veel zout en ook aardig wat e-nummers.

Zelf maken is de beste keuze, een pot met saus de tweede en een aanmaakzakje zou ik lekker laten liggen.

 

Ik leg de traditionele pastasauzen naast elkaar. Dit zie ik als een standaard pastasaus.

Verderop in de blog vertel ik nog iets over de verschillen tussen de rode en de witte saus.

 

 

Verse pastasaus AH Napolitana

Bertolli zak

kruidig

Basis AH

Grand Ilalia

Basilico

AH basic pakje

basilicum

Hoge pot Grand Italia Sugocasa

Energie*

53 kcal

55 kcal

43 kcal

72 kcal

29 kcal

63 kcal

Vet*

3 g

0,7 g

1 g

4,4 g

0,2 g

0,2 g

Verzadigd vet*

0,4 g

0,1 g

0,1 g

0,7 g

0,1 g

0,1 g

Koolhydraten*

4 g

9 g

7 g

6,1 g

4,5 g

6,5 g

Suiker*

3 g

8 g

3 g

5,3 g

2,5 g

4,7 g

Vezels*

2 g

1,5 g

0,9 g

1,1 g

1,5 g

0,9 g

Eiwitten*

1,5 g

2 g

1 g

1,5 g

1,5 g

1,6 g

Zout*

1 g

1,1 g

0,9 g

 0,56 g

0,8 g

0,62 g

Prijs 

€ 2,09

€ 2,89

€ 0,99

€ 2,69

€ 1,09

€ 2,29

Hoeveelheid per bakje

 225 g

500 g

 520 g

400 g

390 g

690 g

*per 100 gram

 

Ingrediënten: groente (52% tomatenpulp, 6,5% ui, bleekselderij), water, 13% tomatenpuree, plantaardige olie (olijf, zonnebloem), 2% gedroogde tomaat, zout, kruiden (o.a. 0,2% oregano), knoflook, specerijen.

Ingrediënten: Tomaat¹ 92% (tomaat, tomatenpuree) , ui, suiker, zout, rijstzetmeel, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing 0,5%, kruiden 0,4% (oregano, peterselie, rozemarijn), knoflook, zwarte peper, ¹op duurzame wijze geteeld.

Ingrediënten: water, groente (13% tomaat, ui), 12% tomatenpuree, gemodificeerd maïszetmeel, 1% basilicum, concentraat (wortel, ui, champignon), raapolie, zout, extract (kruiden, peper), specerijen, natuurlijk aroma.

Ingrediënten: Semi-geconcentreerde tomaat (40%), tomatenpulp (35%), wortel, olijfolie (4%), geconcentreerde tomaat (3,9%), ui (3,5%), basilicum (1,5%), SELDERIJ, zout, suiker, peper, natuurlijk aroma Kan sporen bevatten van melk, vis en ei.

Ingrediënten: groente (68% tomaat, 1,5% ui), water, 8% tomatenpuree, gemodificeerd maïszetmeel, 1% basilicum, zout, natuurlijk aroma, 0,2% knoflook.

Ingrediënten: Tomaat (77,9%), tomatenconcentraat (15%), zout, ui, geconcentreerd citroensap

Als ik wil kijken of een product gezond is let ik op de volgende dingen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Allemaal bevatten ze wat toegevoegd zout. De één iets meer dan de ander. Niet allemaal bevatten ze toegevoegd suiker en ze zijn allemaal puur. Er zitten geen gekke dingen in aan e-nummers.

 

Mijn conclusie:

Zelf schrik ik ook van dit lijstje, ik dacht altijd een goede keuze te maken. Wij aten nog wel eens een zak met bertolli saus. Deze bevat weinig e-nummers. Verder heb ik er niet heel goed naar gekeken. Maar hij bevat toch wel heel veel zout en toegevoegd suiker. Voortaan ga ik voor de pastasaus van de AH uit een pakje. Deze komt het beste uit de test. Een klein beetje zout, geen toegevoegd suiker en helemaal puur. Eigenlijk zijn alle 3 de AH sauzen de betere keuze. AH is goed bezig qua pastasaus! De Sugocasa van Grand Italia is ook nog prima, die bevat bijna alleen maar tomaat. Mocht je zelf een pastasaus lekker vinden, let dan goed op het toegevoegd zout, suiker en de e-nummers die erin zitten. 

 

Nog even het verschil tussen een rode en een witte pasta saus. Natuurlijk staat op nummer 1 de smaak. Een rode en witte saus valt qua smaak niet met elkaar te vergelijken. Wel zie ik dat de witte saus veel meer toevoegingen bevat en vooral veel meer vet bevat. Er zit room, kaas en varkensspek in wat voor de hoeveelheid vetten zorgt. In een champignonsaus zit ook room en is daardoor hoger in het vet/ verzadigd vet, ook bevat deze iets meer zout.

 

Hopelijk geeft dit wat houvast om je keuze te maken in de verschillende soorten pastasaus. Welke saus gebruik jij graag?

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl