· 

Review ontbijtkoek

 

Ontbijtkoek, een snack wat veel gegeten wordt als tussendoortje of bij de boterham.

Is ontbijtkoek wel zo gezond? En wat zijn de verschillen tussen de ontbijtkoeken die er te koop zijn?

Ik vergelijk 5 ontbijtkoeken met elkaar en hoop er zo achter te komen welke je het beste kunt kiezen. 

Ik vergelijk de naturel, de volkoren, de zero, de zero volkoren en de low cal versie met elkaar. Lezen jullie mee?!

 

 

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop ROGGEbloem 38%, specerijen, shea olie, rijsmiddel en (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), natuurlijk aroma. 

 

Ingrediënten: glucose-fructosestroop, ROGGEvolkorenmeel 26%, ROGGEbloem 13%, specerijen, shea olie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat). 

 

 

Ingrediënten: ROGGEbloem 40%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol), stabilisator (glycerol), specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), natuurlijk aroma.

 

 

 Ingrediënten: ROGGEvolkorenmeel 28%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol), ROGGEbloem 15%, stabilisator (glycerol), specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddellen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), conserveermiddel (kaliumsorbaat).

 

 

Ingrediënten: ROGGEbloem 30%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol, erythritol), weipoeder (MELK), stabilisator (glycerol), specerijen, kaneel, shea olie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), conserveermiddel (kaliumsorbaat), natuurlijk aroma.

 

 

Original

Volkoren

Zero

Zero volkoren

Lower cal

 

Energie*

 305 kcal

 306 kcal

235 kcal

239 kcal

201 kcal

 

Vet*

1,3 g

1,6 g

1,5 g

1,7 g

1,5 g

 

Verzadigd vet*

0,3 g

0,4 g

0,2 g

0,3 g

0,5 g

 

Koolhydraten*

69,1 g

67,3 g

54,3 g

50,7 g

45,9 g

 

Suiker*

38,9 g

37,9 g

4,9 g

3,1 g 

3,2 g

 

Vezels*

3,6 g

5,3 g

 16,1 g

20,4 g

18,1 g

 

Eiwitten*

2,5 g

3 g 

2,7 g

3,4 g

6 g

 

Zout*

0,51 g

0,52 g

0,62 g

 0,42 g

0,73g

 

Prijs 

€1,95

€1,99

€2,59

€ 2,75

€2,49Hoeveelheid per bakje

 485 g

 485 g

485 g

 475 g

400 g

 

 

*per 100 gram

 

Disclaimer: Wat is gezond?

Het grootste probleem bij het beantwoorden van deze vraag, is de vraag wanneer iets gezond is. Naar mijn idee is er geen enkel product op te noemen wat 100% gezond is, zonder enige 'maar'. Een appel? Bevat fruitsuiker! Volkorenbrood? Sommige mensen kunnen niet tegen gluten! Water? Als je 10 liter drinkt ga je dood! Oké, die is wat heftig, maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel... 

 

Er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten tijdens het shoppen van je boodschappen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)

Waar ben ik achter gekomen:

Verzadigd vet:

 

Er zit niet heel veel verzadigde vetten in ontbijtkoek. Dat scheelt, hetgeen wat erin zit is aardig vergelijkbaar met elkaar.

 

Suiker:

Ontbijtkoek staat erom bekend dat het veel suiker bevat. En dat klopt!! We mogen als volwassen vrouw 12,5 suikerklontjes per dag en een volwassen man 15 suikerklontjes per dag binnen krijgen. 

In 1 naturel plakje ontbijtkoek zit al bijna 5 suikerklontjes!! In de volkoren versie zit 3,2 suikerklontjes per plak. 

In de zero varianten is een deel van het suiker vervangen voor een zoetstof. Naar mijn idee niet heel ongezond als je er niet te veel van binnen krijgt op een dag. Deze zoetstoffen zijn goedgekeurd en niet schadelijk in kleine hoeveelheden.

De zero varianten bevatten ongeveer een half suikerklontje per plak.

 

Zout:

Ontbijtkoek bevat bijna geen zout. Hierin kan je geen goede/ slechte keuze maken.

 

 

Zelf kies ik ervoor om geen ontbijtkoek te eten. Ik vind ze niet heel voedzaam en kies liever voor iets anders, zoals een volkoren cracker. Maar wanneer je gek bent op ontbijtkoek, of je kiest er een keer wel voor dan raad ik zeker aan om te kiezen voor de zero variant. En dan het liefste de volkoren versie.

Dit scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid suiker en calorieën. Ook bevat de volkoren zero variant veel meer voedingsvezels. Deze voedingsvezels zorgen voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel.

 

Je kunt ontbijtkoek ook heel goed zelf maken. Dan is de ontbijtkoek puur en zitten er geen gekke toevoegingen in.

Zie mijn recept die ik eerder gepost heb, klik hier.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie keuze is. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl