· 

Review kwark

Kwark, één van mijn favorieten producten in de supermarkt. Je kunt het eindeloos variëren en zo voedzaam maken als je zelf wilt. Ik eet kwark graag met fruit en muesli, maar je kunt het ook door een smoothie doen, er havermoutpap van maken, er een sausje van maken en het kan zelfs in de oven om er brood van te maken.

Kwark bevat weinig calorieën en veel eiwitten. Eiwitten geven je een vol gevoel, na een bak kwark kan ik vaak weer uren vooruit.

Er zijn zoveel verschillende soorten kwark. Waar kan je op letten tijdens het kopen van kwark?!

Ik heb de volgende varianten naast elkaar gelegd.

Magere kwark, milde magere kwark, magere franse kwark, optimel kwark, halfvolle kwark en volle kwark.

 

 

 

 

Ingrediënten: Magere KWARK, 27% magere YOGHURTMELKeiwit, 7,6% aardbei, gemodificeerd maïszetmeel , aroma, wortelconcentraat, citroensap, zoetstof: sucralose

 

Magere kwark

Magere milde kwark

Optimel magere kwark

Franse magere kwark

Half volle kwark

Volle kwark

Energie*

 50 kcal

 57 kcal

50 kcal

52 kcal

74 kcal

121 kcal

Vet*

0 g

0,1 g

0 g

0 g

3,1  g

8 g

Verzadigd vet*

0 g

0 g

0 g

0 g

2,2 g

5 g

Koolhydraten*

4 g

2,8 g

5,4 g

4 g

3,9 g

4 g

Suiker*

4 g

2,8 g

5,1 g

4 g

3,9 g

4 g

Vezels*

0 g

0 g

 0 g

0 g

0 g

0 g

Eiwitten*

8,5 g

10,3g

6,7 g

8,9 g

7,5 g

8,2 g

Zout*

0,1 g

0,1 g

0,12 g

 0,1 g

0,1 g

0,1 g

Prijs 

€0,69

€2,59

€1,79

€ 0,99

€1,19

€1,89

Hoeveelheid per bakje

 500 g

 1000 g

 500 g

 500 g

500 g

500 g

*per 100 gram

Disclaimer: Wat is gezond?

Het grootste probleem bij het beantwoorden van deze vraag, is de vraag wanneer iets gezond is. Naar mijn idee is er geen enkel product op te noemen wat 100% gezond is, zonder enige 'maar'. Een appel? Bevat fruitsuiker! Volkorenbrood? Sommige mensen kunnen niet tegen gluten! Water? Als je 10 liter drinkt ga je dood! Oké, die is wat heftig, maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel... 

 

Er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten tijdens het shoppen van je boodschappen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)

Waar ben ik achter gekomen:

Verzadigd vet:

Bij alle magere varianten zijn de vetten eruit gehaald. Vetten zijn absoluut niet ongezond, je hebt ze nodig. Maar onze voedingspatronen bevatten vaak te veel vet verdeelt over de gehele dag. Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel, maar in dit geval de eiwitten uit de kwark ook. Ik geef toe, volle kwark vind ik persoonlijk echt veel lekkerder. Maar ik maak toch de keuze om magere kwark te eten, ik eet mijn vetten liever uit noten en/ of avocado.

In volle kwark zitten verzadigde vetten en dat zijn nou net de vetten die we liever mijden. In noten en avocado zitten onverzadigde vetten.

 

Suiker:

Er zit maar in 1 variant met suiker. De optimel kwark. Wel in de vorm van zoetstof, maar de kwark is flink zoet en je hersenen krijgen toch het seintje waar hij op hoopt. Yes, zoet... ik wil meer! Zo af en toe kan je echt wel genieten van een bak optimel kwark, ze worden in ontzettend veel verschillende smaken verkocht. Toch zou ik voor dagelijks gebruik de naturel variant kiezen.

 

Zout:

Kwark bevat bijna geen zout. Hierin kan je geen goede/ slechte keuze maken.

 

Zelf kies ik voor de milde magere kwark. Deze bevat het meeste eiwitten. Ze zorgen voor een vol gevoel en de eiwitten zorgen voor een goed herstel van de spieren. Ik sport veel dus deze eiwitten zijn voor mij erg welkom.

Hij is wel een stukje duurder en niet in alle winkels te koop. De magere franse kwark is ook prima en de magere kwark ook. Zelf laat ik liever de halfvolle en volle kwark staan. Hoe lekker ik deze ook vind. 

De optimel kwark eet ik soms als toetje in de avond. Gewoon omdat hij lekker is!

Qua kosten is de magere kwark ook de beste keuze.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie keuze is. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl