· 

Review aardbeien jam

Ik kreeg zoveel positieve reacties op mijn pindakaas review. Waardoor ik dacht misschien is het dan ook wel leuk om de jam te reviewen. Zelf eet ik nooit jam, maar ik weet dat er wel heel veel verschillen zitten in de verschillende soorten jam. Jam staat erom bekend dat ze veel suiker bevatten en soms wel meer suiker dan dat er fruit in zit. Gelukkig worden er steeds meer soorten jam gemaakt met minder suiker. Die dan ook geen jam meer mogen heten, maar fruitspread. In jam moet minimaal 60% suiker zitten, anders mag het geen jam meer genoemd worden. Ik zet 8 verschillende soorten jam onder elkaar, lees hieronder mee wat mijn bevindingen zijn.

 

 

 

Ingrediënten: aardbeien (45%), water, suiker, geconcentreerd citroensap, geleermiddel (fruitpectine), geconcentreerd aroniabessensap, conserveermiddel (kaliumsorbaat).

 

Ingrediënten: aardbeien, suiker, zwarte bessensap, geconcentreerd citroensap, geleermiddel: vruchtenpectine.

 

Ingrediënten: aardbei*, concentraat (appel*, citroen*), geleermiddel (pectine [E440]), zuurteregelaar (calciumcitraat [E333]), kleurend concentraat (wortelc*, zwarte bes*). 

 

Ingrediënten: aardbei, glucose-fructosestroop, suiker, voedingszuur (citroenzuur [E330]), geleermiddel (pectine [E440]).

 

Ingrediënten: aardbeien* 75%, geconcentreerd agavesap*, geconcentreerd druivensap*, geleermiddel: appelpectine, citroensapconcentraat*, stabilisator: calciumcitraten, geconcentreerd vlierbessensap*.

 

Ingrediënten: aardbei, suiker, geleermiddel (pectine), voedingszuur (citroenzuur), zuurteregelaar (E333).

 

Ingrediënten: Aardbeien 42%, water, dextrine, zoetstoffen: maltitolstroop en sucralose, kersensap, aroniasap concentraat, geleermiddel: pectinen, zuurteregelaars: citroenzuur en calciumcitraten, conserveermiddel: kaliumsorbaat

 

Ingrediënten: Aardbeien 50%, suiker uit fruit, geleermiddel: pectinen, geconcentreerd aroniasap, zuurteregelaars: citroenzuur en calciumlactaat

 

Hero minder zoet

Bonne maman minder suiker

AH bio fruitspread

AH jam

Zonnatura

AH fruitspread

Cereal glucoregul

Cereal good & fruit

Energie*

122 kcal

162 kcal

155 kcal

245 kcal

100 kcal

175 kcal

 71 kcal

 163 kcal

Vet*

0,5 g

0,1 g

0,06 g

0,2 g

0,5 g

0 g

 0,2 g

 0 g

Verzadigd vet*

0 g

0 g

0 g

0 g

0,1 g

0 g

 0,1 g

 0 g

Koolhydraten*

28 g

39 g

37 g

60 g

23 g

43 g

 14,3 g

 38 g

Suiker*

28 g

39 g

37 g

55 g

23 g

43 g

 3,3 g

 34 g

Vezels*

1,3 g

1,6 g

1,9 g

1 g

2,1 g

1 g

 12,2 g

-       g

Eiwitten*

0,5 g

0,5 g

0,6 g

0,4 g

0,5 g

0,4 g

 0,4 g

 0 g

Zout*

0,04 g

0 g

0,03 g

0,03 g

0,06 g

0,01 g

 0,02 g

 0,03 g

Prijs 

€ 1,79

€ 2,99

€ 2,29

€ 0,88

€ 2,85

€ 1,89 

€ 3,59

€ 2,99

Hoeveelheid per potje

295 g

335 g

250 g

450 g

250 g

335 g

 320 g

 315 g

*per 100 gram

 

Disclaimer: Wat is gezond?

Het grootste probleem bij het beantwoorden van deze vraag, is de vraag wanneer iets gezond is. Naar mijn idee is er geen enkel product op te noemen wat 100% gezond is, zonder enige 'maar'. Een appel? Bevat fruitsuiker! Volkorenbrood? Sommige mensen kunnen niet tegen gluten! Water? Als je 10 liter drinkt ga je dood! Oké, die is wat heftig, maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel... 

 

Er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten tijdens het shoppen van je boodschappen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Waar ben ik achter gekomen:

De verzadigde vetten en de hoeveelheid zout zit in jam gelukkig wel goed. Jam bevat bijna geen vetten & zout. Suiker is wel een punt wat ik kritisch ga bekijken.

 

In alle jampotjes zit suiker, dat is logisch want jam bestaat uit aardbeien en die bevatten fruitsuikers. Wat wel opvalt is dat in de ene jam veel extra toegevoegde suikers zitten om de jam zoeter/ lekkerder te maken. Sommige bevatten meer toegevoegde ingrediënten dan dat ze aardbeien bevatten. 

 

De meeste soorten die ik onderzocht heb bevatten als tweede ingrediënt suiker of een vorm daarvan. De ingrediënten staan altijd op volgorde in de ingrediëntenlijst. Ze beginnen met de ingrediënten waarvan er het meeste inzit en eindigen met het ingrediënt waarvan het minste inzit. 

 

Mijn voorkeur gaat dan ook naar de jam waarin de meeste aardbeien zitten. Dat is de jam van Zonnatura. Ook qua koolhydraten zit hij niet heel erg hoog. Alleen de Cereal jam bevat minder koolhydraten en calorieën, maar dat komt doordat ze zoetstoffen hebben gebruikt.

Jam is een product die fabrieksmatig veel toegevoegde ingrediënten bevat. Hij moet sowieso lang houdbaar zijn en er moet geleermiddel in om hem te verdikken. Alle E-nummers zijn goedgekeurd door de EU, maar als ik naar de jam van Zonnatura kijk zie ik toch net even wat natuurlijkere ingrediënten. Zonnatura blijft mijn voorkeur houden. 

 

Je kan jam ook heel gemakkelijk zelf maken. Aadbeien verwarmen, pureren en een zoetmiddel toevoegen. Wat chiazaad erbij om hem te verdikken en klaar. Vrijdag deel ik hier een recept van.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl