· 

Review hummus

Zoals jullie misschien zelf ook merken zijn er veel ‘voedingshypes’.

Je wordt dik van brood, valt af van groentesap, gluten zijn slecht voor je en ga zo maar door…

Ik wil daarover graag wat dingen met jullie delen. Waarom is een voedingsmiddel gezond, of juist ongezond. Kan je wel spreken over een gezond voedingsmiddel? Ik ben namelijk van mening dat het gaat om balans. De hele dag leven op brood is niet gezond, een paar bammetjes toevoegen in een gebalanceerd eetpatroon wel. Ik probeer jullie door middel van mijn blogs een stapje verder te helpen.

 

Vandaag neem ik hummus onder de loep…

 

Is het nou hummus, hoemoes, humus of houmous? Geen idee… Maar volgens mij weten de meeste mensen wel wat ik bedoel. Een kikkererwten pasta met tahin (sesampasta), olie, knoflook en kruiden. Ze zijn in alle supermarkten te koop in allerlei verschillende smaken. 

Er zijn er zo ontzettend veel, maar wat is nou de beste keuze?

 

Is hummus wel een gezonde keuze? Kikkererwten zelf zijn mega gezond (later deze week plaats ik een artikel over kikkererwten, waarom deze peulvruchten zo gezond zijn, dus blijf mij vooral volgen). Maar is de hummus uit de supermarkt ook gezond? Ik probeer wat dingen op te sommen zodat jullie zelf deze keuze kunnen maken.

 

Als ik wil kijken of een product gezond is let ik op de volgende dingen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen.

(bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Ik heb 6 verschillende soorten hummus met elkaar vergeleken. Ik heb er 6 uitgekozen, allemaal in de naturel versie. Zo kan ik ze het beste met elkaar vergelijken. Nu eerst even de feiten op een rij.

 

Ingrediënten:

 

 

 

 

 

Maza: 37% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie),

water, SESAMZAAD, zout, knoflook, voedingszuur:

citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur

en benzoëzuur.

 

 

 

 

                 Jumbo: Kikkererwten 51,8%, raapzaadolie,

                 sesampasta 12,5%, water, knoflook, zout,

                          voedingszuur: citroenzuur,

                     conserveermiddel: E202, witte peper

 

 

 

 

AH: 66% kikkererwt, water, zonnebloemolie, 9,5% 

sesampasta, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder,

voedingszuur (citroenzuur [E330]), specerijen,

conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]),

antioxidant (ascorbinezuur [E300]),

azijn, zout, citrusvezel.

 

 

 

 

 

                  Garden gourmet: gekookte kikkererwten (51 %)

        (water, kikkererwten, zuurteregelaar (natriumcarbonaat)),

                     koolzaadolie, SESAMzaadpasta (16 %),

                    water, zout, voedingszuur (citroenzuur),

                specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat).

 

 

 

Baresa: 37% kikkererwten, raapolie, water,

sesampasta (sesam, sesamolie), zout,

voedingszuur: citroenzuur, knoflook,

conserveermiddelen: sorbinezuur, bezoëzuur, peper.

Te koop bij de Lidl

 

 

                    Florentin: Gekookte kikkererwten* 57%,

                   zonnebloemolie*, SESAMpasta*, water,

                          melkzuur, zeezout, knoflook*,

                            komijn*. * = Biologisch

                            Te koop bij de Ekoplaza

 

 

 

Maza

Jumbo

AH

Garden gourmet

Baresa

Florentin

Energie*

312 kcal

331 kcal

205 kcal

329 kcal

355 kcal

289 kcal

Vet*

30.4 g

28.7 g

15 g

29 g

31.5 g

24.9 g

Verzadigd vet*

3.8 g

2.7 g

2 g

3 g

3.7 g

3.3 g

Koolhydraten*

6.1 g

8.7 g

9.5 g

9 g

8.2 g

5.9 g

Suiker*

0.3 g

1.1 g

0 g

0,3 g

0.8 g

1.2 g

Vezels*

4.1 g

5.1 g

5 g

3 g

0 g

7.8 g

Eiwitten*

6.4 g

6.8 g

6 g

6.5 g

7.2 g

7.5 g

Zout*

1.3 g

1.5 g

1.5 g

1.25 g

1.42 g

0.9 g

Prijs 

€1,79

€1,89

€2

€1,99

€0,99

€1,95

Hoeveelheid per bakje

200 g

200 g

200 g

200 g

200 g

100 g

*per 100 gram

 

Als ik de hummus met elkaar vergelijk dan zie ik vrijwel dezelfde ingrediënten terug komen. Ik zie geen verrassende dingen. Er zijn wat conserveringsmiddelen gebruikt. Allemaal goed gekeurde e-nummers, dus naar mijn idee geen probleem. Vers is altijd beter, maar daar hebben we niet allemaal de tijd voor. Als je hier wel naar kijkt dan kan je beter de hummus zelf maken. Ik plaats later deze week een recept van een lekkere hummus, die gemakkelijk zelf te maken is.

 

Energie: 

De hoeveelheid calorieën verschilt behoorlijk. Ik zie dat bij de hummus van de Lidl (Baresa) meer olie is toegevoegd, dat verklaart ook de extra calorieën. Het valt op dat hoe meer kikkererwten erin verwerkt zijn hoe lager de calorieën. Plus plus…

 

Verzadigd vet: 

Deze vetten probeer je het liefste zo laag mogelijk te houden. Zowel de Maza als de Baresa komt niet heel goed uit de test..

Als je hierop let en de rest van de dag laag zit in verzadigd vet, dan kan je best af en toe hummus eten. Maar met de Masa en Baresa kom je al sneller op je dagelijkse hoeveelheid. De hummus van de AH komt hierin het beste uit de test.

 

Suikers:

Ik zie in alle bakjes geen extra toegevoegde suikers. Dat is zeer positief. Ik heb nu de naturel versies naast elkaar gelegd, als ik kijk naar de hummus met een smaakje dan wordt het een ander verhaal. Let er dus goed op of er in de ingrediënten lijst suiker staat (of welke andere naam ze op de verpakking voor suiker gebruiken). Deze suikers zijn onnodig. 

 

Zout:

Dit geldt ook voor het zout. Zelf heb ik een lage bloeddruk, door het vele sporten, ik vind een beetje zout in mijn eten niet zo heel erg. De rest van de dag hou ik er rekening mee. Maar kijk uit met een hoge bloeddruk, zout werkt bloeddruk verhogend.

 

Voedingscentrum:

Ik heb gekeken of hummus past in een gezond voedingspatroon volgens het voedingscentrum. Dat is helaas niet zo. Volgens het voedingscentrum zit er in alle soorten hummus te veel zout en wordt het dus niet aangeraden dit dagelijks in je voedingspatroon toe te passen. Af en toe kan geen kwaad. Als je het vaker wil eten dat is zelf maken dus de beste optie en dan geen zout toe te voegen. 

 

Zelf eet ik af en toe hummus uit de supermarkt. Ik weet dat ze allemaal niet behoren tot een heel gezond product, dus ik ben gaan proeven welke ik het lekkerste vind en op basis daarvan heb ik gekozen voor Maza, dat is onze favoriet. Ik ben mij ervan bewust dat ik niet te veel verzadigd vet moet eten, eet weinig toegevoegde suikers en let op mijn zout inname.

Door middel van mijn schema en informatie kan jij kijken welke hummus het beste in jou voedingspatroon past.

Welke keuze maak jij? Hoe ziet de rest van jou eetpatroon eruit?

 

Mijn conclusie:

Er is dus niet perse een goede of een foute hummus. Het is maar net waar je rekening mee wilt/moet houden. Kies voor niet te veel zout op een dag, zit laag in verzadigd vet en let op toegevoegde suikers. Naar mijn idee kan hummus best een paar keer per week gegeten worden, de hummus die uit mijn test het beste naar voren komt is de hummus van Ekoplaza. Hij is een stuk duurder, maar scoort beter op verzadigd vet en zout dan de andere varianten. De AH hummus komt op een goede tweede plaats.

 

Kikkererwten zelf zijn super gezond. In mijn volgende blog leg ik je uit waarom. Gelukkig zijn kikkererwten heel veelzijdig.

Je kunt ze op allerlei manieren toevoegen in jou eetpatroon.

Maak bijvoorbeeld eens crunchy kikkererwten uit de oven. Een heerlijke snack om op tafel te zetten in plaats van een chipje.

Voeg eens wat kikkererwten toe aan je salade of aan een curry. 

Blijf mij vooral lekker volgen als je meer recepten wil zien, want er komen er nog genoeg aan.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Lieke (dinsdag, 09 juni 2020 17:51)

  Leuk informatief artikel!

 • #2

  Cynthia (donderdag, 18 juni 2020 14:08)

  Ik vond het een leerzaam en informatief artikel.
  Het l ezen van een etiket is voor velen, waaronder ik, een soort doolhof.
  Middels dit artikel heb jij mij toch via de vele paden naar de uitgang geleid.
  Blijf zo doorgaan !!

 • #3

  Geraldine Geerken (zaterdag, 05 februari 2022 17:05)

  Woon nu tijdelijk in Spanje en heb daar lekkere hummus gevonden van het merk Rikissimo. Alles scoort lager dan de groene vakjes van bovenstaande merken, behalve 21 gram koolhydraten en 246 kcal /100 gram. Ook 100% natuurlijk en geen toevoegingen. 55% kikkererwten zal de hoge koolydraten verklaren hoop ik. Want alleen dat vakje kleurt donkerrood natuurlijk. Handig de tabel om te vergelijken of ik een gezonde hummus te pakken heb, dus bedankt daarvoor!

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl