· 

Review crackers

Crackers vind ik een ideale snack en/ of toevoeging aan je lunch of ontbijt. Er zijn veel verschillende soorten crackers te vinden in de supermarkt. Ze zijn lekker, voedzaam en zeer veelzijdig, omdat je ze kunt beleggen met alles wat je lekker vindt. Hartig of zoet. Stapel hem vooral lekker vol met groente of fruit. Zoals een stuk avocado met wat tomaat  en wat kruiden of het gouden duo pindakaas met banaan.

 

Waar kan je op letten om de juiste keuze te maken in de supermarkt?! Als eerste is het erg belangrijk om te kiezen voor een 100% volkoren cracker. Een volkoren cracker is gemaakt van meel en niet van bloem. Ik heb een paar soorten crackers naast elkaar gelegd. Op alle verpakkingen staat dat het volkoren crackers zijn, maar door etiketten te lezen kwam ik er toch achter dat ze niet allemaal de juiste keuze waren. Lezen jullie mee?

 

 

 

 

Wasa volkoren

Liga vitalu

Cracotte volkoren

AH knäckebröd

Bolletje knäckebröd

Mini crackers

AH

Dunne crackers

 Bolletje oerknack  robuust

Energie*

334 kcal

369 kcal

435 kcal

370 kcal

395 kcal

434 kcal

 470  kcal

 415 kcal

Vet*

2 g

2.9 g

12 g

5 g

8 g

13 g

 25 g

 11 g

Verzadigd vet*

0.4 g

1 g

5.1 g

2 g

0.8 g

5.5 g

 4 g

 1.5 g

Koolhydraten*

 60 g

72 g

67 g

63 g

61 g

63 g

36 g

 57 g

Suiker*

1.5 g

8.8 g

2.1 g

2 g

1.8 g

1.5 g

 1.5 g

 2.7 g

Vezels*

20 g

5.1 g

8 g

14 g

14 g

7 g

 14 g

 12 g

Eiwitten*

9 g

11 g

11.5 g

11 g

13 g

12 g

 18 g

 14 g

Zout*

1 g

1.66 g

1,88 g

0.73 g

0.88 g

2.1 g

 0.7 g

 0.81 g

Prijs 

€ 1,49

€ 1,69

€ 1,99

€ 0,99

€ 1,19

€ 1,39

€ 2,19

€ 1,79

Hoeveelheid per verpakking

 260 g

 200 g

250 g

375 g

240 g

250 g

 175 g

 285 g

*per 100 gram

 

 

 

 

Ingredienten: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout.

 

 

Ingrediënten: Granen 99 % (VOLKORENTARWEMEEL 54 %, TARWEBLOEM 32 %, ROGGEBLOEM, VOLKORENROGGEMEEL), suiker, weipoeder (van MELK), palmolie, zout, TARWEZEMELEN, emulgator (zonnebloemlecithine).

 

 

IngrediëntenVOLKORENTARWEMEEL 55,8%, TARWEBLOEM 38,7%, palmolie, TARWEZEMELEN 3,1%, gist, volle MELKPOEDER, bakkerszout, GERSTEMOUTEXTRACT, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), meelverbeteraar (NATRIUMDISULFIET). 

 

 

Ingrediënten: 56% volkorenmeel (roggetarwe), 35% tarwebloem, voedingsvezel (inuline), plantaardige olie (palm, raap), gist, zout, paneermeel (tarwesesamroggegerst), roggemoutmeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

 

 

 

Ingrediënten: volkoren TARWEMEEL, raapolie, plantaardige vezels (inuline), gist, TARWEGLUTEN, zout, gedextrineerd TARWEMEEL, GERSTEMOUTEXTRACT, paneermeel (bevat TARWE, ROGGE, GERST en SESAMZAAD), meelverbeteraars (ascorbinezuur, L-cysteïne). Kan sporen bevatten van andere glutenbevattende granen en soja.

 

 

 

 

IngrediëntenTARWEBLOEM 57 %, VOLKORENTARWEMEEL 38 %, palmolie, erwtenvezels, zout, rijsmiddel (natriumcarbonaten), TARWEGLUTENSESAMZAADJES, gemoute GERSTEBLOEM, gist. 

 

 

Ingrediënten: volkorentarwemeel, 17% pompoenpit, 11% sesamzaad, 11% lijnzaad, raapolie, scharrelei, gist, tarwezemel, gerstemoutmeel, zout, aardappelzetmeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

 

 

Ingrediënten: volkoren TARWEMEEL, 13% speltvlokken (TARWE), 12% pitten (pompoen, zonnebloem), gist, raapolie, volkoren ROGGEMEEL, plantaardige vezels (inuline), 1,5% SESAMZAAD, gedextrineerd TARWEMEEL, GERSTEMOUTMEEL, GERSTEMOUTEXTRACT, karamel, zout, TARWEGLUTEN, ROGGEMOUTMEEL, paneermeel (bevat TARWE, ROGGE, GERST en SESAMZAAD), meelverbeteraars (ascorbinezuur, L-cysteïne).

Als ik wil kijken of een product gezond is let ik op de volgende dingen:

 

Verzadigd vet, toegevoegd suiker en de hoeveelheid zout.

 

Verzadigd vet:

Het gehalte aan verzadigd vet maakt onderdeel uit van het totale vetgehalte. Het voedingscentrum adviseert dat maximaal 10% van de kcal die je eet op een dag afkomstig mag zijn van verzadigd vet. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Suiker:

Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram (12,5 suikerklontjes) aan vrije suikers binnen krijgen. Een volwassen man mag 60 gram (15 suikerklontjes). Let op: dit advies geldt voor vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. (bron:www.diabetesfonds.nl)

 

Zout:

Zout heeft een functie in je lichaam. Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel zout je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Dat kan per persoon flink verschillen. Voor veel mensen is 0,5 gram zout per dag al genoeg, terwijl we gemiddeld 9 tot 10 gram binnen krijgen. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen. (bron:www.voedingscentrum.nl)

 

Mijn conclusie:

Bijna alle crackers bevatten veel ingrediënten. Vind ik jammer! Er is er maar 1 die alleen bestaat uit meel, gist en zout. Het kan dus wel. Er zijn er 3 waarin alleen meel wordt gebruikt. De andere soorten bevatten toch ook bloem. Zonde, want meel is zoveel gezonder dan bloem. Die 3 zijn dus niet mijn voorkeur.

 

Mijn voorkeur gaat duidelijk naar de Wasa volkoren knäckebröd. Weinig ingrediënten, hij bestaat alleen uit meel en zoals je ziet in het schema scoort hij ook hoog in alle andere categorieën. Hij bevat alleen wat minder eiwit, maar die zijn makkelijk toe te voegen bovenop de cracker. Door er bijvoorbeeld een eitje op te doen, een plak kipfilet of hummus. 

 

De AH dunne crackers scoren ook nog wel goed, en bevat ook niet mega veel ingrediënten. Wat ik jammer vind is het ei wat erin is verwerkt. Ik eet een periode geen ei en daarom zou ik deze niet eten. Hij is ook wat hoger is vetten, maar dat komt door de zaden en pitten die erin zitten. Geen slechte keuze, want dit zijn de goede vetten. Voordeel van deze crackers is dat ze laag in koolhydraten zitten en hoog in eiwitten.

 

Ook Bolletjes volkoren knäckebröd is een prima keuze. Een goeie nummer 3.

De Bolletje oerknäck ziet er ook wel oké uit, maar er is karamel aan toegevoegd. Naar mijn idee gewoon suiker, dus valt voor mij af. Dit ingrediënt hebben we niet nodig en krijgen we in het dagelijks voedingspatroon al te veel binnen.

 

Nu ik een periode geen gluten eet, kies ik voor de glutenvrije crackers. Ook daarin zijn veel verschillende soorten. Ik heb er 1 gevonden die ook weinig ingrediënten bevat, niet te veel zout en gemaakt is van volkorenhaver.

 

Lees jij al vaker de etiketten als je iets koopt? Let me know!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl