· 

Obstipatie

Obstipatie wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd. Veel mensen hebben er wel eens last van, vooral ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je op vakantie gaat, en niet goed naar de wc kan. 

Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet en anderen maar drie keer per week. Dat is allemaal normaal. We spreken van verstopping wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week moet poepen.


Verstopping ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht uit de ontlasting gehaald. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger het wordt. 

 

Herken jij dit? Gaat het moeizaam bij jou? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips:

 

1)    Drinken. 

Dit is eigenlijk het eerste wat ik aan mijn cliënten vraag wanneer ze bij mij komen met een obstipatie probleempje. Drink je genoeg?! 

Probeer meer drinkmomenten toe te voegen in je dagelijkse ritme. Ik heb hier een blog over geschreven. Klik hier om hem terug te lezen. Ik raad aan om minimaal 2 liter per dag te drinken. Dit is inclusief thee/ koffie/ zuiveldrank. Wanneer je uit grote glazen en/of mokken drinkt, drink je al sneller meer op een dag. Leer jezelf aan om na het opstaan ’s morgens meteen een glas water te drinken.

 

2)    Bewegen

Door te bewegen komt ook de darm in beweging. Elke dag bewegen kan daarom helpen om obstipatie te voorkomen. Stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee.

 

3)    Bewust eten
Door de tijd te nemen voor je maaltijd, rustig te gaan zitten, te eten met mes en vork en vooral door goed te kauwen zal jou stoelgang beter worden. Wanneer je rustig gaat zitten neem je vanzelf meer te tijd voor je eten en wanneer je met mes en vork eet, eet je kleinere hapjes. Grote happen en slecht kauwen zorgt voor grote brokken in je darmen. Je darmen hebben het dan moeilijker met verteren. Goed kauwen is zeer belangrijk voor en betere stoelgang.

4)    Eet vezelrijk
Vezels helpen onze ontlasting soepel te houden. Voldoende vezels eten is dus mega belangrijk om obstipatie te voorkomen en om het te genezen. Neem volkoren producten en eet veel groenten en fruit. 


5)    Reactie op producten
Het kan zijn dat jou lichaam niet zo goed reageert op bepaalde producten. Bijvoorbeeld cafeïne, alcohol, ui, knoflook, koolsoorten, prei, kauwgom, koolzuur, sterk gekruid eten en bepaalde zoetstoffen kunnen oorzaken zijn. Of is er iets anders aan de hand, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ga bij voorkeur niet zelf experimenteren. Als je zomaar bepaalde producten weglaat kunnen klachten verergeren. Ook kunnen hierdoor tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Je kunt hiervoor contact opzoeken met een diëtist. 

6)    Stimulerende producten
Er gaan veel verhalen rond over voedingsmiddelen die stimulerend blijken te werken. Niet alle verhalen zijn waar, want alle lichamen reageren weer anders. Kijk vooral wat voor jou werkt. Probeer eens wat uit.
Onderstaande fruitsoorten kunnen de stoelgang bevorderen:
Gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, vijgen, krenten, dadels), sinaasappel, kiwi.

7)    Jou toiletgewoontes
Wie weet zijn het kleine praktische dingen die je zo kan aanpassen. Bekijk jou toiletgewoontes eens goed. Houd je ontlasting bijvoorbeeld niet te lang op en zorg ervoor dat je de tijd neemt op de wc. Pers niet te hard en probeer een ontspannen houding aan te nemen. Voor veel mensen werkt het goed om een opstapje onder je voeten neer te zetten! Je darmen komen zo in een meer natuurlijke positie.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl