· 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen.

 

Koolhydraten: snel en langzaam

Alle koolhydraten verhogen je bloedsuikergehalte, maar dat doen ze niet allemaal op dezelfde manier. Er is namelijk een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten.

Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker vaak snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel. Dit kan je risico op diabetes type 2 verhogen.

Wat zijn langzame koolhydraten?

Langzame koolhydraten worden door je lichaam trager verteerd dan snelle koolhydraten. Ze hebben lange ketens van moleculen. Je spijsvertering deelt deze ketens op in kortere stukken en uiteindelijk in losse glucosemoleculen.

Hoe langer de ketens, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om ze om te zetten in energie. Het voordeel van langzame koolhydraten is dat je lichaam er energie uithaalt en geleidelijker vrijgeeft. Je krijgt hierdoor minder hoge pieken in je bloedsuiker. Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten, bevatten doorgaans veel vezels.

Producten met langzame koolhydraten

  •    Zilvervliesrijst
  •    Volkoren pasta
  •    Volkoren brood
  •    Volkoren couscous
  •    Bulgur
  •    Haver
  •    Quinoa
  •    Groenten
  •    Fruit
  •    Peulvruchten
  •    Melk
  •    Yoghurt

Wat zijn snelle koolhydraten?

Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel worden opgenomen in je bloed, waardoor je hoge pieken in je bloedsuiker krijgt. Snelle koolhydraten vind je vooral in snoep, koek en frisdrank. Maar je vindt ze ook in honing, ijs en producten met witmeel zoals witte pasta, witte rijst en witbrood.

Snelle koolhydraten kunnen zorgen voor een kortstondige energieboost. Na deze boost kan je bloedsuiker ook weer snel dalen, waardoor je je vermoeid of minder geconcentreerd kunt voelen.

Producten met snelle koolhydraten

  •    Frisdrank
  •    Snoep
  •    Koek
  •    Gebak
  •    IJs
  •    Honing
  •    Aardappels
  •   Witte pasta
  •   Witte rijst
  •   Witbrood

 

Bron:www.diabetesfonds.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl