· 

Kaneel

Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.

 

Kaneel wordt in de westerse keuken meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel wordt gebruikt als dessert. Traditioneel op de kermis wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken. Kaneel wordt sinds het eind van de twintigste eeuw ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.

In India wordt kaneel in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt. Kaneel is dan een onderdeel van het kerriemengsel.

 

Kaneel is niet alleen een heerlijke toevoeging, kaneel heeft ook vele gezondheidsvoordelen, ik benoem de belangrijkste.

 

In kaneel zitten veel antioxidanten die beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een rol bij het tegengaan van veroudering, herstel van beschadigde cellen en activeren enzymen.

Ontstekingsremmend. Een ontstekingsreactie is erg belangrijk in het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat het lichaam infecties kan bestrijden. De antioxidanten in kaneel hebben een ontstekingsremmende werking.

Kaneel heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. 
Allereerst blijkt dat kaneel de hoeveelheid glucose dat na een maaltijd in het bloed wordt opgenomen, kan verlagen. Dit komt doordat kaneel zich mengt met talrijke spijsverteringsenzymen, die de afbraak van koolhydraten in de darmen verlaagt.
Als tweede blijkt er een stof in kaneel te zitten dat sterk lijkt op de lichaamseigen stof insuline. Het heeft ook dezelfde werking waardoor glucose beter opgenomen kan worden uit de bloedbaan en kan worden getransporteerd naar onze lichaamscellen.

Het kan helpen bij hart- en vaatziekten doordat het dichtslibben van hartvaten helpt voorkomen. Dat dichtslibben ontstaat doordat het lichaam zélf cholesterol aanmaakt bij ontstekingen. Omdat kaneel ontstekingsremmend werkt, helpt het ook een verhoogd cholesterol voorkomen.

 

Gebruik jij vaak kaneel in je gerechten? Zelf strooi ik het over mijn kwark, over de appel, in warme gerechten, in zoete baksels en ik drink het in mijn thee. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl