· 

Granen

Granen

 

Granen zijn de grootste bron van energie uit voedsel ter wereld. De meest geconsumeerde soorten zijn tarwe, rijst, en mais. Niet iedereen is fan van granen. Er staan veel tegenstrijdigheden op het internet.
Sommige diëten schrappen zelfs alle granen uit hun voedingspatroon.
Zelf eet ik ze wel, ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen tussen de verschillende graansoorten. Volkorenspeltbrood, volkorenbrood, havermout, zilvervliesrijst, maiswafels, volkoren speltpasta en roggebrood zijn de producten die zo even bij mij opkomen, die in mijn voedingspatroon passen.

Volkoren en bruine graanproducten staan in de Schijf van Vijf. Volkoren is de gezondste keuze.

Graanproducten die voldoende graanvezel bevatten, zoals bruin- en volkorenbrood, helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Bovendien bevatten ze veel nuttige voedingstoffen zoals koolhydraten, vezel, ijzer, eiwit, en B-vitamines.

Het verschil tussen wit/ bruin en volkoren
Niet alle granen zijn gelijkwaardig. Je hebt de volkorengranen en de geraffineerde granen (zoals witbrood).  

Een volkorengraan bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

  • Zemelen: De harde buitenlaag van het graan. Die bevat vezels, mineralen en antioxidanten.
  • Kiem: De binnenste kern, rijk aan voedingsstoffen, waarin de koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en verscheidene plantaardige voedingsstoffen zitten (fytonutriënten). De kiem is het embryo van de plant, het deel waaruit de nieuwe plant ontstaat.
  • Meelkern: Het grootste deel van de graankorrel, die vooral koolhydraten bevat (in de vorm van zetmeel) en eiwitten.

 
Bloem ontstaat doordat bij het vermalen van de graankorrels de zemelen en de kiemdeeltjes er uitgezeefd worden (raffineren). Bloem is wit van kleur omdat het overblijvende deel, de meelkern, wit van kleur is. Witbrood, ’bruin’brood, witte rijst, witte pasta’s, pizza, lasagne, baguettes, koekjes, muffins, donuts en veel ander gebak bestaat voor een deel of volledig uit wit meel. Door deze bewerking gaan vezels verloren en tegelijkertijd worden ook grote delen van de kiem en het buitenste eiwithoudende laagje van de graankorrel verwijderd. Hierdoor blijft vooral de meelkern over. De kern is heel rijk is aan koolhydraten in de vorm van zetmeel en dus aan calorieën, maar is in zijn geheel een stuk armer aan voedingsstoffen.

In volkorenmeel zitten de vermalen zemelen en kiemdeeltjes er nog in. Er zitten daarom vezels in volkorenmeel. Hoe witter het meel en bloem eruit ziet, hoe meer zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd zijn. 

Waar kan jij op letten tijdens het kopen van een brood/ pasta?:
Kies voor een volkorenbrood! Vraag aan de bakker welke meel er is gebruikt, of lees het etiket en kies voor een brood waarop staat dat er volkorenmeel is gebruikt.

Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. 

Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten.

 

Het klopt ook niet altijd dat een bruiner brood gezonder is. Sommige broden worden gebakken met gebrande mout. Hierdoor lijkt het brood bruiner.

 

Lees dus goed het etiket. Wanneer het brood of de pasta is gemaakt van volkorenmeel (dus niet van bloem) is het brood de juiste keuze.

(bron: voedingscentrum.nl)

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl