· 

Feiten en fabels over gezond leven

 

 

1) Bananen veroorzaken verstopping.

 

FABEL

 

Bananen bevatten juist veel vezels. In combinatie met voldoende vocht, gaan bananen juist verstopping tegen. Ook zitten er in bananen belangrijke vitamines en mineralen.

De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezelkalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers. Een rijpere banaan smaakt daarom zoeter dan een groene banaan. Een banaan is een prima stuk fruit die gegeten kan worden als tussendoortje of bijvoorbeeld door de kwark.

 

2) Tarwe is even goed als spelt.

 

          FEIT

 

Speltbrood is hip omdat het gezonder zou zijn. Het verschil tussen spelt en tarwe is alleen niet zo groot. Het is alleen een ander graansoort. Speltbrood bevat ook gewoon gluten, dus wie dit wil vermijden heeft hier niks aan. Wel verdragen sommige mensen spelt beter dan tarwe. Let dan wel op dat het product 100% spelt is, en er niet alsnog tarwe bij zit. Het is vooral belangrijk, ook bij speltbrood dat je volkoren spelt kiest en volkoren tarwe. Daar zit het grote verschil in!

 

3)  'Gewoon bewegen' is even gezond als sporten.

 

FEIT

 

Sporten is niet gezonder dan 'gewoon bewegen'. Er zijn zelfs veel aanwijzingen dat de hele dag stilzitten juist schadelijk is voor de gezondheid. Ook als je aan het einde van de dag gaat sporten. Juist de hele dag door actief zijn en elke dag minimaal een half uur intensief bewegen is gezond.


4)  Als je ’s avonds na 19:00 uur eet, kom je aan.

 

FABEL

 

Je lichaam denkt niet om 19.00 uur 'ik doe helemaal niks meer'. Maar ga je 's avonds snacken, dan is de kans groot dat je meer eet dan nodig is. De verleiding om te veel te eten kan 's avonds groter zijn. Als je moe bent zijn verleidingen moeilijker te weerstaan. De kans dat je aankomt is dan wel aanwezig. 

5)  Tijdens het afvallen kan ik nooit meer een biertje/ wijntje drinken

 

FABEL

 

Alles gaat om balans. In principe kan je alles eten en drinken wat je wil. Het gaat om het gehele aantal calorieën op een dag. Wanneer jij ervoor kiest om ’s avonds een biertje of wijntje te drinken dan zou je iets anders moeten laten staan om niet over je “budget” heen te gaan. Wanneer je er meer wil drinken, zou je meer moeten laten. Wanneer je dit niet doet, krijg je teveel calorieën binnen en kom je aan. Alles draait met afvallen over keuzes maken. Wel gaat deze keuze dan vaak ten koste van voedingsmiddelen die goed zijn voor je lichaam. Een biertje/ wijntje heeft je lichaam niet nodig. Maar hierin maak jij je keuze.

 

6)  Diepvriesgroenten zijn niet zo gezond.

 

FABEL

 

Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten. Dit komt omdat de groenten kort na het oogsten ingevroren worden. Als verse groente wat langer ligt, neemt de hoeveelheid vitamines iets af.
Groenten in pot of blik bevatten iets minder vitamines dan verse, maar zijn evengoed voldoende gezond. Wel bevatten deze potten vaak toegevoegd zout, hierop kan je letten tijdens het doen van de boodschappen.

 

7)  Lightproducten kunnen onbeperkt gegeten worden.

 

FABEL

 

'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee.
Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden. 

 8)  Ik heb een eiwitshake nodig als ik fanatiek sport.

 

FABEL

 

Eiwitshakes zijn het wondermiddel voor een gespierd lichaam. Tenminste, als je de advertenties van de supplementenindustrie en fitnessgoeroe’s moet geloven. Helpen eiwitshakes dan echt voor je spierherstel of spiermassa? Nope….
Je kunt namelijk prima voldoende eiwitten halen uit je voeding. Een eiwitshake is vooral gemak, omdat je het zo opdrinkt. Maar het is niet beter dan eiwitten uit je voeding. Gewone voeding bevat namelijk ook andere voedingsstoffen die je nodig hebt. Dus vertrouw niet volledig op die shakes, maar focus op het op niveau brengen van je eiwitinname middels een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.

 

9)  Je verbrandt sneller vet als je sport op een nuchtere maag.

 

FEIT/FABEL

 

Ondanks dat je meer vetten verbrandt bij een inspanning op een nuchtere maag, betekent dit niet dat je meer calorieën verbrandt en zal je door te trainen op een nuchtere maag hoogstwaarschijnlijk niet sneller afvallen. Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties.

 

10) Van sporten val je af.

 

FABEL

 

Van alleen sporten val je niet af. Het heeft echt te maken met wat erin komt en wat eruit gaat. Wanneer je minder eet dan je verbruikt dan val je af. Dus als jij elke dag een uur sport, maar je eet nog steeds structureel teveel, dan val je niet af en kan je zelfs bij een te groot overschot nog aankomen. 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl