· 

Dadels

Dadels

 

Het is de vrucht van de dadelpalmboom, die wordt voornamelijk gekweekt in tropische regio’s van de wereld. Dadels zijn de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden.

Bijna alle dadels die in westerse landen worden verkocht zijn gedroogd.
Dadels zijn zoet en hebben een karamel achtige smaak.

Dadels zijn heerlijk als snack, ik vul ze vaak met wat pindakaas en dip ze in pure chocolade of bestrooi ze met cacaopoeder. Je kunt ze ook gebruiken in allerlei gerechten. Bananenbrood, dadel-noten repen en andere zelfgebakken gezonde snacks.

 

 

Voedingswaarde

 

 

Per stuk (6 gram)

100 gram

Energie

19 kcal

316 kcal

Vet

0 g

0g

Verzadigd vet

0 g

0 g

Koolhydraten

4,4 g

74 g

Suiker

4,2 g

70 g

Vezels

0,4 g

6,7 g

Eiwitten

0,1 g

1,7 g

Zout

0 g

0 g

 

 

Dadels als suikervervanger?

 

Dadels bevatten fructose, fruitsuiker. Dat is precies dezelfde vorm van suiker die je in een suikerklontje vindt die zijn gemaakt van de suikerbiet. Dadels worden vaak gepresenteerd alsof ze veel gezonder zijn dan “gewone suiker”, maar dat is niet perse zo. Suiker is suiker, in welke vorm dan ook. Je lichaam ziet elk soort suiker hetzelfde. 

 

Waarom zijn ze dan toch zo populair?

 

De dadel bevat meer dan alleen maar suiker, en daar gaat het om. Bij het suikerklontje zijn die goede eigenschappen verwijderd en eet je alleen nog maar de suiker. Dadels bevatten ook vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Hier heeft je lichaam iets aan.

Dit is dan ook de reden dat je je ontbijtje of je baksel beter kan zoeten met wat dadels of een banaan dan met alleen “gewone suiker”.

 

Pas op!

 

Dadels bevatten behoorlijk wat energie, waardoor het niet aan te raden is om veel dadels te eten wanneer je wilt afvallen. Wanneer je ongemerkt er te veel van eet en daardoor meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan kan het afvallen vertragen of helemaal stilstaan.

 

Wanneer je dadels koopt let dan vooral goed om de ingrediëntenlijst. Soms bevatten dadels een laagje suikersiroop om ze langer goed te houden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl