· 

Chocolade gezond?!

Chocolade is toch wel echt mijn favoriete snack. Chocoladepasta, chocolademelk, hagelslag, chocolade pinda's, etc, etc.. Ik kan nog wel even doorgaan. Alles wat met chocolade is, vind ik lekker.

Hoe leuk is het dan om hier een blog over te schrijven. Chocolade is namelijk niet in alle varianten "ongezond".

De cacao die in chocolade gebruikt wordt heeft zelfs heel veel gezondheidsvoordelen!

In mijn weekschema's wordt dan ook regelmatig een stukje chocolade aangeraden.

 

Wel zijn er veel verschillen in chocolade. We kennen allemaal de witte chocolade, melk chocolade en de pure chocolade.

Hoe puurder de chocolade is, hoe meer cacao erin is verwerkt, hoe meer gezondheidsvoordelen deze heeft.

Wat zijn nou precies de verschillen? 

 

De basisingrediënten van chocolade zijn cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Aan melkchocolade wordt daarnaast ook melk of melkpoeder toegevoegd. Voor het maken van witte chocolade wordt geen cacaopoeder gebruikt. Dit is de reden dat er ook wel wordt gezegd dat dit geen ‘echte chocolade’ is. Naast de basisingrediënten kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals noten en vruchten, natuurlijke smaakmakers of synthetische hulpstoffen.

 

Chocolade bestaat dus voornamelijk uit cacao. Cacao is afkomstig van de cacaoboom. De zaden in de vruchten van deze boom, zijn de cacaobonen. Wanneer de vruchten worden geplukt, rijpen deze eerst een week na. Vervolgens worden de bonen met het vruchtvlees uit de schil gehaald en op bananenbladeren of in kisten bedekt met bananenbladeren gelegd. Door het warme en vochtige klimaat gaan de bonen gisten. De bonen worden gefermenteerd. Later worden ze in de fabriek gebrand en gemalen.  Op deze manier ontstaat een dikke, vette, vloeibare cacaomassa. Hier wordt het vet uitgeperst. Dit is de cacaoboter. Wat overblijft (de cacaokoek) wordt gemalen tot cacaopoeder.

 

  

Soort chocolade

Ingrediënten

Cacao

Cacaoboter

Pure chocolade

Cacaopoeder, cacaoboter, suiker

≥ 35 %

≥ 18 %

Melkchocolade

Cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melkpoeder

≥ 25 %

≥ 25 %

Witte Chocolade

Cacaoboter, suiker, melkpoeder

0 %

≥ 20 %

 

 

Witte chocolade

 

Ingrediënten: suiker, cacaoboter, vollemelkpoeder, roompoeder, gezoet vegetarisch weipoeder, lactose, emulgator (sojalecithine [E322]), vanille-extract. droge melkbestanddelen ten minste 24%.

Melk chocolade

 

Ingrediënten: suiker, cacaoboter, mageremelkpoeder, cacaomassa, gezoet vegetarisch weipoeder, botervet, hazelnootpasta, emulgator (sojalecithine [E322]), vanille-extract. Cacaobestanddelen ten minste 30%, melkbestanddelen ten minste 18%.

Pure chocolade

 

Ingrediënten: cacaomassa, suiker, lactose, emulgator (sojalecithine [E322]), vanille-extract.
cacaobestanddelen ten minste 50%.

 

85% pure chocolade

 

Ingrediënten: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator (sojalecithine [E322]).
cacaobestanddelen ten minste 85%.

 

 

Cacaopoeder

 

Ingrediënten: cacaopoeder

 

 

 

 

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom. 

Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Die smaak en kleur worden bepaald door de kwaliteit van de cacaoboon en de temperatuur van het roosteren, maar ook door de zuurgraad van de boon.

Cacaopoeder wordt gebruikt om er chocolade en chocolademelk van te maken. Verder wordt het ook veel gebruikt als afwerking op warme en koude dranken of nagerechten met chocolade. In witte chocolade zit geen cacaopoeder, maar cacaoboter.

 

 

Cacaonibs

 

Ingrediënten: cacao

 

 

 

 

Cacao Nibs zijn cacaobonen die zijn geroosterd, gescheiden van hun kaf en gebroken in kleinere stukken. Ze komen uit gepelde, geroosterde en gemalen cacaobonen, die groeien aan cacaobomen.

 

 

Cacaoboter

Ingrediënten: cacao boter.

 

 

 

 

Cacaoboter is een natuurlijk vet dat wordt verkregen door het persen van de cacao bonen. Het smeltpunt van cacaoboter ligt rond de 35 graden. Cacaoboter wordt gebruikt in verzorgingsproducten, maar je kunt het ook eten. Chocolade bestaat bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte uit cacaopoeder en cacaoboter. Het bevat een hoog gehalte plantaardige vetten en antioxidanten.

Cacao boter smelt bij lichaamstemperatuur, waardoor je huid het goed opneemt zonder een vet laagje achter te laten. Cacao boter zit vol antioxidanten en goede vetten die je huid hydrateren en helpen beschermen. Zo wordt het veel gebruikt als anti-aging crème, in lippenbalsems, bij een geïrriteerde huid, om littekens te herstellen en er wordt zelfs beweerd dat het kan helpen haaruitval tegen te gaan omdat het het haar hydrateert en sterker maakt.

 

 

Witte chocolade

Melk chocolade

Pure chocolade

Cacao

poeder

Cacao

nibs

Cacao

boter

Energie*

 575 kcal

540 kcal

510 kcal

 390kcal

635 kcal

894 kcal

Vet*

38 g

32 g

29 g

21 g

59 g

99 g

Verzadigd vet*

24 g

20 g

18 g

13,2 g

37 g

64 g

Koolhydraten*

52 g

55 g

50 g

12,6 g

0,5 g

0,3 g

Suiker*

52 g

55 g

47 g

0,4 g

0,5 g

0,3 g

Vezels*

0 g

2 g

 11 g

g

26 g

<0,1 g

Eiwitten*

6 g

7 g

7 g

22,2 g

13 g

0,3 g

Zout*

0,2 g

0,4 g

0 g

0,1 g

0,08 g

0,02 g

Prijs 

€ 0,53

€ 0,49

€ 0,49

€ 2,39 

€ 3,75

€14,39

Hoeveelheid per bakje

100 g

100 g

 100 g

 250 g

175 g

300g

*per 100 gram

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van cacao op een rij

 

1. De antioxidanten in cacao hebben een positieve invloed op je cholesterol en bieden daarmee bescherming tegen hartproblemen. Cacao beschermt ook tegen diabetes type 2.

2. Rauwe cacao bevat essentiële mineralen die nodig zijn voor stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in het bloed. Zoals magnesium, koper en ijzer.

3. Cacao kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren.

4. Cacao bevordert de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je goed laten voelen.

5. Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.

6. Cacao werkt stress verlagend en kan hiermee helpen om af te vallen en (buik)vet te verminderen.

7. Als je cacao met mate eet, kunnen de vetten in cacao het afvallen ondersteunen en je lichaam helpen om zichzelf gezond te houden.

8. Cacao kan hongergevoelens verminderen.

9. Cacao veroorzaakt geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en bevordert daarmee je energieniveau.

 

 

Dat is dus goed nieuws!! Cacao toevoegen in je voedingspatroon is dus helemaal niet zo'n slecht idee.

De gezondste manier om cacao toe te voegen in je voedingspatroon is door pure cacaopoeder toe te voegen in bijvoorbeeld baksels, een smoothie of door je havermout. Cacaonibs zijn ook gezond, maar bevatten nog de vetten van de cacaoboter die er nog niet uitgeperst is. Deze vetten zijn niet "slecht", maar zorgen wel voor flink wat meer calorieën. Hele pure chocolade is ook een prima optie, maar bevat ook vetten en toegevoegd suiker.

Hoe puurder de chocolade hoe meer cacao en des te minder vetten/ suiker.

 

  • Kies chocolade met een cacaogehalte van 85% of hoger
  • Eet geen melkchocola of witte chocolade
  • De allergezondste versie van cacao is rauwe cacao

 

Hou jij van chocolade? En welke chocolade kies jij? Laat gerust een reactie achter!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bethlehem-Bierman

Buitenkruier 81

1841 EP Stompetoren

0626796559

info@enjoyavoeding.nl