· 

13 tips om gezond eten makkelijker te maken…

 

Ik heb 13 tips die jou zeker gaan helpen om gezond eten gemakkelijker te maken. Het zijn kleine aanpassingen die grote gevolgen kunnen hebben. 

 

1) Wat ik geleerd heb in de laatste jaren is om cijfers te geven aan ongezond eten. Ik vind heel erg veel dingen lekker, lastig… want dit maakt het extra moeilijk. Maar ik ben echt eens kritisch gaan kijken naar wat ik nou echt heel lekker vind. Ik hou van chips, snoep, chocolade, taart. Maar taart geef ik bijvoorbeeld een 7 en chocolade een 9. Ik zou de taart dus makkelijker kunnen laten staan dan de chocolade. Ik heb bedacht dat alle “cheat” momenten minimaal een 8 moeten zijn. 

 

2) Zo kom ik ook op het volgende. Plan je “cheat” momenten. Veel mensen plannen de gezonde momenten. Vooral bij een dieet. Je ontzegt jezelf van alles, maar daardoor ga je er extra naar verlangen. Als je tegen jezelf zegt op zaterdagavond “mag” ik van mijzelf een stuk chocolade of een bakje chips, dan leef je naar dat moment toe. Je kan de hele week denken “nu laat ik het staan, maar zaterdag mag ik”. Dit werkt psychisch echt heel goed, je houdt het langer vol. Jezelf iets ontzeggen betekend er juist extra naar verlangen.

 

3) Een goeie tip is ook: eet (bijna) alles wat je eet met bestek. Wanneer je met mes en vork eet, eet je kleinere hapjes. Je eet een stuk langzamer en kauwt veel beter. Je lichaam krijgt sneller het seintje met “ik ben voldaan”.

 

4) Zo is het ook aan te raden om een klein bordje te pakken. De hoeveelheid eten blijft hetzelfde, maar je hersenen denken iets anders doordat het meer lijkt.

 

5) Je water en thee drinken zou ik juist doen in een groot glas of een grote beker. Dit zorgt ervoor dat je meer drinkt. En meer drinken betekent een vollere maag, dus minder neiging om te gaan snacken.

 

6) Het is ook aan te raden om geen ongezonde dingen in huis te halen. Nu hoor ik iedereen denken: Maar… er is snoep in huis voor mijn kinderen of… mijn partner wil wel chips eten etc. Dit kan ook prima, maar zorg ervoor dat je dan dingen in huis haalt die voor jou geen 8 of hoger waard zijn. Zo zijn ze makkelijker te weerstaan. 

 

7) Je kunt heel goed dingen in huis halen die jij ontzettend lekker vindt, maar die wel gezond zijn. Ik vind bijvoorbeeld banaan met pindakaas heel lekker. Dat heb ik dan ook altijd in huis en geniet daar extra van (ook al zie ik mijn gezin een croissantje eten, ik neem dan een boterham met pindakaas en banaan). Als er voldoende keus is in gezonde producten dan pak je dat ook eerder. Snijd alvast wat snack groente klein zodat het makkelijk te pakken is uit de koelkast.

 

8) Om grip te krijgen op je eetpatroon is het fijn om je voeding bij te houden. Geen calorieën tellen, maar alleen opschrijven wat je hebt gegeten of wat je van plan bent te gaan eten.

Als je het naderhand doet, krijg je inzage wat je allemaal eet en als je het van te voren doet, krijg je minder snel de neiging om te kiezen voor iets ongezonds. Het is absoluut niet de bedoeling om zo weinig mogelijk te eten, je lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig, maar zie het als een beetje controle. Wat stop ik nou allemaal in mijn mond en wat ben/ was ik eigenlijk van plan te gaan eten?!

 

9) Mocht je nou wel ontzettend veel zin hebben om te snaaien voordat je gaat slapen, dan werkt het ook goed om alvast je tanden te gaan poetsen. Je bent dan al klaar om naar bed te gaan en de verleiding om dan nog wat te nemen is een stuk kleiner.

 

10) Voldoende slapen is ook echt essentieel om je honger/ snack trek te controleren. Wanneer je goed slaapt, heb je veel meer energie om tijd te stoppen in het maken van jou maaltijden. Je kunt gemakkelijker nee zeggen en hebt meer energie om te bewegen, wat weer voor meer verbranding zorgt. Wanneer je niet zo goed slaapt, ziet je lichaam dit als een energietekort en wil extra voeding om dit energietekort aan te vullen. Kortom, slaap voldoende. Zo rond de 7-9 uur per nacht en dit gaat jou verder helpen.

 

11) Probeer van kleine beweegmomenten een gewoonte te maken. Doe je boodschappen op de fiets, neem de trap in plaats van de lift, zet je auto net even verder weg van de winkel zodat je nog een stukje moet lopen of maak een mini wandeling tijdens je koffiepauze. Het zijn kleine dingen, die even een gewoonte moeten worden. Maar ook deze kleine dingen kunnen zorgen voor een groot resultaat. Je hoeft niet perse te sporten om te verbranden. 

 

12) Het gebeurt wel eens dat je lekker op de bank zit en eigenlijk helemaal geen zin hebt om te gaan sporten. Maak dan de volgende afspraken met jezelf. 1) Je trekt in ieder geval je sportkleding aan. 2) Je gaat 10 minuten doen van wat je van plan was. De kans is dan namelijk heel groot dat je daarna toch doorzet. 10 minuten is goed te overzien, dit doe je wel even, toch? En als je na 10 minuten toch besluit om te stoppen, dan heb je in ieder geval 10 minuten iets gedaan en dat is beter dan niets.

 

13) De laatste tip geef ik wel vaker via social media, probeer overal groente bij te eten.

Ze bevatten amper calorieën en vullen wel de maag. Wanneer je aardappelen, groente en vlees eet, schep dan eens een extra lepel groente op je bord en beleg je boterham niet alleen met kaas, maar ook met tomaat/ komkommer/ sla/ augurk. Een flinke hap, en maar weinig extra calorieën.

 

Hopelijk heb ik jullie wat handvaten gegeven. Kleine aanpassingen, grote resultaten. Laten jullie weten wat jullie ervan vonden?! Ik ben heel benieuwd of jullie deze tips al toepassen en of er misschien nog meer tips zijn.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl