· 

10 tips die jou kunnen helpen bij het afvallen

 

1. Stel een doel op voor jezelf

Als je wilt starten met afvallen is het, het beste om je eerst af te vragen: waarom wil ik gewicht kwijtraken? Is dit om gezonder te worden? Om er beter uit te zien? Weer in die ene jurk of broek te passen? Of omdat je in het dagelijks leven last hebt van je overgewicht?

 

Zet deze doelen op papier en bewaar dit papiertje goed. Je kunt hem er altijd bij pakken als je een moeilijk moment ervaart. Deze techniek is zo ontzettend simpel en werkt zo ontzettend goed. Je zult je verbazen.

 

2. Heb realistische verwachtingen

Bedenk goed of je doelen wel haalbaar zijn. Anders levert het alleen maar frustraties op.

Helaas is er nog geen middeltje uitgevonden die jou kan helpen snel kilo’s te laten verliezen.

Wees realistisch in de hoeveelheid gewicht die je kunt verliezen per week. 0,5 tot 1 kilo per week is haalbaar als je “gezond” wilt afvallen. Te snel, te veel afvallen resulteert meestal in een terugslag. Men houdt dit niet vol en valt weer terug in de oude gewoontes.

Hoe realistisch is het om te denken dat je 20 kilo afvalt in 3 maanden tijd, terwijl die kilo’s er in 10 jaar aan zijn gekomen?

 

3.     Focus je op subdoelen

Subdoelen helpt je ook om jezelf te motiveren. Subdoelen zijn kleine behapbare stukjes uit het gehele proces. Als het jou doel is om 10 kilo af te vallen dan gaat dit best wel even duren, en als je na een maand pas een paar kilo bent afgevallen dan is de kans groot dat je de motivatie verliest.

Daarom is het belangrijk om elke keer kleine doelen te bereiken. Dit motiveert en leid je steeds een stukje dichterbij je uiteindelijke doel.

Denk niet alleen aan de kilo’s, maar denk bijvoorbeeld ook aan de volgende dingen: een week lang elke dag 250 gram groente eten, 3x in de week op de fiets naar je werk gaan, dagelijks 2 liter water drinken, etc

 

4.     Maak afvinklijstjes

Een perfecte manier om je doelen zichtbaar te maken is een afvinklijstje. Er bestaan speciale apps voor, maar een ouderwets lijstje op papier voldoet natuurlijk ook prima.

Met een afvinklijstje geef je jezelf een momentje van voldoening wanneer dat lukt. En dat elke dag opnieuw! Zelf gebruik ik mijn horloge om mijn stappendoel te bereiken en mijn trainingsminuten te voltooien, en runkeeper om mijn hardloopprestaties bij te houden. Allemaal manieren om je doelen in kaart te krijgen en bij te houden.

 

5.     Levensstijl

Zie het afvallen niet als “ik ben op dieet”, maar creëer een nieuwe levensstijl die je altijd vol zou kunnen blijven houden. Leer jezelf gewoontes aan die normaal worden. Zoals (als jij dat prettig vindt) 6 vaste eetmomenten op een dag, of alleen snacks in het weekend.

Je zult merken dat het allemaal een gewoonte wordt en je er niet meer over na hoeft te denken. Drink 2 liter water op een dag, voeg bij elke maaltijd een portie groente etc..

Als je te veel denkt in de term “dit mag ik niet” dan wordt het een teleurstelling. Als je een verantwoord baksel maakt en daar mega van geniet, dan denk je niet meer aan die snicker die je niet “mag”. Ook op verjaardagen maak je keuzes. Verbied jezelf niet alles, maar kies voor 1 wijntje en geen taart, of juist de taart en geen wijn.

 

6.     Vier je succesmomenten

Het is niet gemakkelijk om gewicht te verliezen, en vooral niet om gemotiveerd te blijven. 

Om toch de motivatie vast te blijven houden helpt het om je successen (subdoelen) steeds te vieren. Nee, helaas niet met eten.. Dit kan averechts werken. 

Maar beloon jezelf met het kijken van een leuke film/ serie of koop nieuwe sportkleding.

Een mooie wandeling door de natuur of een thee afspraak met een vriendin.

De beloning hoeft niet groot te zijn, het dient namelijk om je te ondersteunen.

 

7.     Zoek een buddy

Laat iedereen weten dat je je doelen wilt behalen. Niet alleen je partner, maar ook je vrienden, collega’s kennissen.

Laat ze niet alleen weten dat je op dieet bent, maar vertel ze ook waarom je deze doelen wilt behalen.

Je creëert immers een soort verwachting bij anderen. En je wilt natuurlijk niet falen, maar juist dat mensen je complimenteren met de vorderingen en het behalen van de doelen.

Niets is zo vervelend wanneer mensen tegen je zeggen: “joh, doe gezellig mee en neem een taartje”, terwijl jij hard aan het werk bent om je doelen te halen.

Het zou helemaal fijn zijn als je iemand in je omgeving hebt die met jou mee doet. Samen sta je sterker en sleep je elkaar door moeilijke momenten heen. 

 

8.     Denk positief

Als je wilt afvallen dan let je vaak alleen op het verliezen van gewicht. Maar er komen zoveel andere positieve dingen bij kijken. Je kunt je op allerlei vlakken beter gaan voelen en die verbeteringen kunnen kan jou weer een dosis motivatie geven. Denk bijvoorbeeld aan: minder eetbuien, gemakkelijker de trap oplopen, een betere huid, meer energie, je vrolijker voelen. Allemaal bijkomstigheden die gewichtsverlies met zich mee kan brengen. Sta daar ook bij stil, vier het en wees er trots op!

Positief denken is sowieso ontzettend belangrijk tijdens jou afvalproces. Zelf denk ik niet aan het woord “moeten”, maar het woord “willen”. Deze switch helpt jou al om op een andere manier naar jou proces te kijken. Als jij de gehele dag denkt “ik mag dit niet”, geeft het jou een negatief gevoel. Als jij de focus legt op “deze dingen allemaal wel”, dan kijk je er op een hele andere manier naar en die houd jou gemotiveerd.

 

9.     Ga niet voor perfectie

Om in één keer alles om te gooien is (bijna) niet haalbaar. Begin met kleine stapjes en accepteer dat het niet 100% goed kan gaan. Mensen willen graag perfectie, maar dit zorgt voor veel meer frustraties als het dan niet goed gaat. Men geeft dan sneller op en dat zou zonde zijn, want 80% goed bezig zijn is alsnog effectiever dan opgeven. 

Dus eet je een keer iets wat teveel, maak je niet druk en pak de draad weer verder op.

 

10.  Staar je niet blind op de weegschaal

Het is vaak erg demotiverend om het getal op de weegschaal niet te zien zakken. Het geeft je dan het gevoel gefaald te hebben, terwijl dat absoluut niet zo hoeft te zijn. Zo neemt je gewicht minder snel af als je intussen ook spierweefsel opbouwt. Terwijl je vetpercentage dan wel daalt. 

Mijn gouden tip: maak foto’s als je start met afvallen. Niet alleen in je kleding die alles verhult, maar ook in je ondergoed. Maar elke maand dezelfde foto’s en je ziet heel goed wat de verschillen zijn. Ook leuk om te hebben als aandenken. Hoe gaaf is het om te laten zien aan jou omgeving wat jij hebt bereikt.

Kijk dus regelmatig in de spiegel en sta niet te vaak op de weegschaal. Jou ogen zijn de beste graadmeter.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl