· 

10 producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn...

 

Wat is gezond en wat is niet gezond? Tja, lastig.. Als je de hele dag alleen maar groente en/of fruit eet, is dit niet gezond. Maar de hele dag alleen maar chips eten ook niet. Het gaat om het juiste balans. Er zijn wel wat producten waarvan men denkt dat ze heel gezond zijn, maar wat in werkelijkheid best wel heel erg tegen valt.

Natuurlijk ga ik niet zeggen dat je deze producten helemaal niet meer mag eten. Maar ik help graag wat misverstanden uit de wereld. Als je denkt gezond bezig te zijn en er toch beter een andere keuze gemaakt kan worden, is dit fijn om te weten. 

 

1)    Groentechips

Groenten zijn gezond. Er bestaan veel verschillende soorten en allemaal bevatten ze goede voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Ideaal als je ze kan eten in de vorm van chips.. Helaas, door de groente op hoge temperatuur te verhitten in vet ontstaan er schadelijke transvetten die niet goed zijn voor onze gezondheid. Toch maar een extra portie groente bij de lunch? En als je dan trek hebt in chips, neem dan gewoon chips die je echt lekker vindt. Groentechips bevat namelijk net zoveel calorieën als gewone chips.

 

2)    Bruin brood

Bruin brood, iedereen weet dat dit de betere keuze is dan wit brood. Klopt, maar bruin brood wordt vaak nog steeds van tarwebloem gemaakt en niet van tarwemeel. Bloem is de gemalen en gezeefde versie van meel. Er zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen uitgehaald. De beste broden zijn de 100% volkorenbroden, die gemaakt zijn van tarwemeel. Lees de etiketten, soms zijn volkorenbroden ook nog gedeeltelijk gemaakt van bloem.

 

3)    Mueslirepen

Mueslirepen nemen zo gemakkelijk mee, zijn vullend en vaak heel lekker. Ze lijken heel gezond, een reep vol granen en noten, maar helaas bevatten veel mueslirepen te veel suiker. Dit verschilt wel per merk. Er zijn ook gezonde varianten. Ik ga hier binnenkort een review over schrijven.

 

4)    Groenteburgers

Groenteburgers, klinkt gezond toch? Helaas bevatten veel groenteburgers teveel toegevoegd zout. Maar ook soms toegevoegd suiker en palmvet. Ze worden gebruikt als vleesvervanger, maar niet alle burgers zijn de juiste vervangers. Veel groenteburgers bevatten te weinig eiwit, vitamine B12 en/of ijzer om vlees volwaardig te kunnen vervangen. Ook hier ga ik een blog over schrijven.

 

5)    Ontbijtkoek

HET tussendoortje dat vaak geadviseerd wordt als mensen willen afvallen. Toch vind ik dat niet het beste advies. Ontbijtkoek bevat vaak namelijk nog veel suiker en weinig nuttige voedingsstoffen. Neem daarom veel liever bijvoorbeeld fruit, groenten, een gekookt ei, een handje noten of een volkoren cracker met gezond beleg.

Of maak mijn bananenbrood. Dit lijkt best wel op een plak ontbijtkoek, maar dan voedzamer. Recept komt donderdag online.

 

6)    Speltbrood

Speltbrood is niet per definitie gezond. Spelt is een graansoort net als tarwe die in volkorenvorm een gezonde keuze is. Ze bevatten allebei gluten en zijn minder gezond als ze gemaakt zijn van spelt/tarwe bloem. Wist je trouwens dat sommige speltbroden maar een kleine hoeveelheid spelt bevatten en daarnaast gewoon uit tarwe bestaan!? Voor de duidelijkheid: wat mij betreft is spelt niet perse beter dan tarwe. Van beiden graansoorten zijn de volkorenvarianten gezonde keuzes.

 

7)    Frozen yoghurt

In plaats van een soft ijsje, lijkt een goeie keuze. Er is alleen wel heel veel suiker aan toegevoegd. Jammer!! Een gezonde vervanger is een bevroren banaan pureren met wat melk. Je voegt daar wat cacao aan toe en je hebt chocolade ijs. 

 

8)    Amandelmelk

Amandelmelk is nu echt een hype! Veel mensen kiezen het als een vervanger van koemelk. In de koffie, in een havermout ontbijt, in gezonde baksels. Helaas is amandelmelk alleen niet te vergelijken met koemelk, omdat het aanzienlijk minder eiwit bevat en vaak ook minder vitamine B2 en B12. Wat dat betreft kun je beter voor sojamelk gaan.

 

9)    Sushi

Helaas, is sushi minder gezond is dan het lijkt. Sushirijst is witte rijst en bevat dus weinig vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast is er vrijwel altijd suiker aan toegevoegd. Bovendien bevat een sushimaaltijd over het algemeen erg weinig groenten.

 

10) Vruchtensap

Vruchtensap lijkt gezonder dan het is. Natuurlijk bevatten ze meer vitamines dan een glas frisdrank, maar ze bevatten vaak wel net zoveel suikers. Om 1 glas sinaasappelsap te maken heb je flink wat sinaasappels nodig. Als je die zou opeten, dan gaat dat je niet lukken. Om aan je vitamines te komen kan je dit beter een stuk vers fruit eten. Die bezorgen je een portie vitamines, vezels en het vult de maag ook veel meer.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Enjoya

Lisette Bierman

info@enjoyavoeding.nl